Blogopmaak

Hoe maak je een goede keuze voor een baan?

Isa van den Berg • 1 augustus 2022

Hoe maak je een goede keuze voor een baan?



Regelmatig komen er mensen in mijn praktijk die moeite hebben met kiezen. Ze vinden meerdere banen leuk of ze weten niet wat bij ze past. Ze zijn bang om een verkeerde keuze te maken.


Vaak komt dit door negatieve ervaringen in eerdere banen, waardoor ze nu van zichzelf “de perfecte keuze” moeten maken. Omdat er altijd redenen zijn die een keuze niet perfect maken, komen ze er niet uit en blijven ze wikken en wegen.

Hoe vergroot je dan de kans dat je een goede keuze maakt voor een baan?

Het maken van een goede keuze wordt al een stuk eenvoudiger als je een beeld hebt van wat je belangrijk vindt in je leven en hoe je je leven wilt leiden. De keuze die je maakt in werk moet hierbij passen.
Ook is het belangrijk dat je een beeld hebt van welke banen bij je passen en wat je mogelijkheden zijn op de arbeidsmarkt.


In het loopbaantraject dat je bij mij kunt volgen hebben we uitvoerig aandacht voor al deze zaken.

Eerst vinden we de antwoorden op vragen die je hebt als “Wie ben ik?”, “Wat drijft mij” en “Wat kan ik?” en op vragen als “Wat wil ik?” en “Welke functies en taken passen nu echt bij mij? en “Wat zijn mijn mogelijkheden op de arbeidsmarkt?’

Uiteraard staan we dan ook stil bij praktische zaken als “Hoeveel reistijd kun je maximaal hebben? “ en “Hoeveel uren per week ben je beschikbaar voor werk?”.

Vervolgens ga je, op basis van je verkregen inzichten, bekijken welke banen het meest bij je passen.

Het kan zijn dat er meerdere beroepen passend zijn en je dat je hierdoor moeilijk kunt kiezen.


Wat kan je dan helpen bij het kiezen?

➡️ Bedenk dat de keuze die je maakt niet voor eeuwig hoeft te zijn. Ontwikkelingen volgen elkaar anno 2022 zo snel op (denk aan Corona) waardoor de arbeidsmarkt ook in ontwikkeling blijft. Bedenk welke baan je leuk genoeg lijkt om er enkele jaren in te werken. Dit betekent ook dat je meerdere malen in je leven een nieuwe keuze kan maken t.a.v. werk.

➡️ Maak een lijstje met voorkeursfuncties en zoek in je netwerk of via HR afdelingen naar mensen die je voorkeursfunctie vervullen. Vraag of zij je meer over de functie kunnen vertellen. Vraag of je een keertje mag meelopen. Zo krijg je een beter beeld van de functie en of deze bij je past.

➡️ Beseffen dat de perfecte baan niet bestaat. Elke baan heeft plussen en minnen.

➡️ Realiseren dat als je aan het wikken en wegen bent, er voor elke keuze die je zou maken wel iets te zeggen is, anders zou je niet wikken en wegen. Er kunnen meerdere goede keuzes zijn.

➡️ Welke keuze je uiteindelijk ook maakt in werk: nadat je een zorgvuldige afweging gemaakt hebt en gaat staan voor je keuze, blijkt bijna altijd dat je de juiste keuze hebt gemaakt.

Wil jij meer hulp bij het bepalen van wat je vervolgstap in werk kan zijn?
Neem dan
contact met mij op, ik help je graag verder!


Bronvermelding afbeelding: omdenken.nl


























Delen

door Isa van den Berg 17 april 2022
Ook al coach ik andere mensen, soms moet ik mijzelf ook coachen.
door Isa van den Berg 17 april 2022
"Geniet van de kleine dingen, die betekenen het meest. Ooit zul je zien dat juist het kleinste, het allergrootste is geweest."
door Isa van den Berg 17 april 2022
Ben je als 56-jarige te oud voor de arbeidsmarkt?
door Isa van den Berg 17 april 2022
"Een coach, die heb jij toch niet nodig? Je maakte altijd je eigen keuzes. En kijk nu: je laat je teveel beïnvloeden door derden. Stop toch met al die coaching!”
door Isa van den Berg 17 april 2022
Hoe pak je je uitstelgedrag aan?
door Isa van den Berg 17 april 2022
"Waarom trek ik mij aan wat anderen van mij denken?" Deze vraag stelde een vrouw mij deze week in een sessie.
Meer posts
Share by: